Mikään ei ole niin tärkeää kuin torvisoitto!

Close Icon
   
Contact Info     Joensuun Puhallinorkesteri
PL 225, 80101 Joensuu

Toiminta   arrow

SONY DSC

 

Puhallinmusiikki ei ole pelkkää sattumanvaraista ajanviettoa, vaan se palvelee useita päämääriä ja jatkuu yleensä koko elämän ajan. Puhallinorkesteritoiminta opettaa muun muassa oman soittimen hallintaa, musiikin teoriaa ja yhteissoittamista sekä kannustaa aktiiviseen harjoitteluun ja antaa monipuolista esiintymiskokemusta. Siinä sivussa se tutustuttaa lukemattomiin uusiin ja mielenkiintoisiin ihmisiin sekä tarjoaa unohtumattomia elämyksiä.

Erilaisten ihmisten yhteinen harrastus

Kiinnostus puhallinmusiikkiin yhdistää monenlaisia ihmisiä. Joensuun Puhallinorkesterin ikäjakauma on noin 12–85 vuotta, ja joukossa on vielä useita perustajajäseniä 50 vuoden takaa. Miesten ja naisten osuus soittajista on lähes yhtä suuri.

Vanhemmat soittajat tuovat orkesteriin kokemusta ja pyörittävät orkesteritoiminnan rutiineja. He hankkivat nuotistoa ja kalustoa, huoltavat asuja ja harjoitustiloja ja järjestelevät konsertteihin liittyviä asioita. Näin taataan nuorille toimiva harjoitusympäristö ja mahdollisuus esiintymiseen.

Nuoria soittajia puolestaan tarvitaan toiminnan jatkuvuuden turvaamiseksi. Yhdessä Konservatorion nuorisopuhallinorkesterin kanssa muodostamme noin 50-henkisen puhallinorkesterin. Yhteistyö on tuonut orkesterimme riveihin ilahduttavasti uusia soittajia. Kaikista musiikin opiskelijoista ei tule ammattisoittajia, mutta toivottavasti innokkaita soittajia harrastajaorkestereihin joko Joensuussa tai muualla, minne elämä sitten kuljettaakin.

Musisointia laidasta laitaan

Joensuun Puhallinorkesteri esiintyy monipuolisesti erilaisissa tilaisuuksissa ympäri vuoden. Vappuna olemme heti aamulla toivottamassa kevään tervetulleeksi kaupungintalon portailla, minkä jälkeen soitamme vappukulkueessa perinteisiä työväenmarsseja. Kesällä osallistumme kaupungin järjestämiin puistosoittoihin, ja kesän päätteeksi soitamme Joen Yössä. Itsenäisyyspäivänä käymme soittamassa sankarihaudoilla ja itsenäisyyspäivän juhlissa. Lisäksi orkesteri järjestää vuodessa 1–4 omaa konserttia, esimerkiksi kirkko-, viihde- tai lastenkonsertteja.

Joensuun Puhallinorkesteriyhdistys on poliittisesti sitoutumaton ja palvelee kaikkia tilaajiaan ohjelman suunnittelussa ja toteutuksessa häistä hautajaisiin ja oikealta vasemmalle. Orkesterin monipuoliseen ohjelmistoon kuuluu muun muassa big band -tyyppistä viihdemusiikkia, lattareita, perinteistä tanssimusiikkia, marsseja, lastenlauluja sekä kirkkomusiikkia ja vaativampaa konserttimusiikkia. Siis todellakin musiikkia laidasta laitaan.

Monipuolista yhteistoimintaa

Joensuun Puhallinorkesteri tekee aktiivista yhteistyötä maakunnan muiden puhallinorkestereiden kanssa. Yhteiskonsertit jopa yli 100 soittajan kokoonpanolla ovat elämyksiä niin yleisölle kuin soittajille itselleenkin, ja yhdessä harjoitteleminen on sekä hyödyllistä että hauskaa. Yhteiset harjoitusleirit ja esiintymiset luovat soittajille ainutkertaisia muistoja.

Joensuun Puhallinorkesteri on myös toinen Karjalan Maanpuolustussoittokunnan runko-orkestereista. Vapaaehtoiseen maanpuolustustyöhön perustuva soittokunta esiintyy paikallisten reserviläis- ja veteraanijärjestöjen juhlissa sekä muissa tilaisuuksissa, joihin tarvitaan maanpuolustushenkistä musiikkia. Pohjois-Karjalan aluetoimisto on palkinnut soittokunnan perustamisen Vuoden 2014 Maanpuolustusteko -tunnustuksella.

Joensuun Puhallinorkesterin kapellimestarina toimii Mika Hirvonen.

Orkesteri on jäsenenä:

– Suomen Puhallinorkesteriliitto ry
– Pohjois-Karjalan Puhallinmuusikot ry
– Pohjola-Norden

Yhteistyöorkesterit:

– Konservatorion Nuorisopuhallinorkesteri
– Lieksan Nuorisopuhallinorkesteri
– Outokummun Puhallinorkesteri
– Keski-Karjalan Puhallinorkesteri
– Rakuunasoittokunta, Lappeenranta